CIASTO ORZECHOWO-KOKOSOWE

4.5 (148 ocen)

Jedno z moich ulubionych ciast:)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    2 niepełne szkl.mąki
    2/3 szkl.cukru
    5 żółtek
    150 g.masła
    4 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIANKA KOKOSOWA:
    5 białek
    2/3 szkl.cukru
    150 g wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    CIASTO ORZECHOWE:
    4 jajka
    2/3 szkl.cukru
    120 g zmielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka bułki tartej

    DODATKOWO:
    Masa krówkowa
    rodzynki-50 g
    6 łyżek powideł
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Ciasto orzechowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto orzechowo-kokosowe 1. CIASTO KRUCHE:Zagnieść ciasto z podanych składników.podzielić na dwie części-schłodzić w lodówce.
  • 2. PIANKA KOKOSOWA:Ubić pianę z białek i cukru,stopniowo dodawać wiórki i mąkę,Wymieszać.
  • 3. CIASTO ORZECHOWE:Białka ubić z cukrem.Dodać żółtka,orzechy,proszek,bułkę i mąkę wymieszać.
  • 4. Jedna część ciasta kruchego rozwałkować i wyłożyć na blaszce o średnicy 25 cm.Posmarować powidłami i posypać rodzynkami.Wyłożyć na rodzynki piankę kokosową.Wyłożyć na to ciasto orzechowe i resztę ciasta kruchego,(które rozwałkowujemy ,rwiemy kawałki z ciasta i rzucamy na ciasto orzechowe).Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok 50 minut w temp.170*C.Po wyjęciu ciasto posmarować masą krówkową i dowolnie udekorować.SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masa krówkowa Orzechy Śliwki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować