Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Powiem Wam że ta pianka jest super! Do deserów to idealny zamiennik bitej śmietany, mniej kaloryczny oczywiście:) Delikatna i lekka jak ptasie mleczko, a po całkowitym zastygnięciu utrzymuje swoją formę.

reanja
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na formę 24x24 cm

50 g mąki kokosowej

50g mąki orzechowej

20 g skrobi kukurydzianej

80 g masła

2 jaja L

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli


Masa

500ml mleka zagęszczonego 7,5 %

2 galaretki cytrynowe

1 szklanka wrzątku



Dodatkowo



Puszka brzoskwiń

1 galaretka brzoskwiniowa

0,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)

  • Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)1. Wszystkie mąki i proszek do pieczenia łączę ze sobą i przesiewam.

    Masło dokładnie ucieram z cukrem i żółtkami

    Dodaję stopniowo mieszaninę mąk- miksuje tylko do połączania się składników.

    Na końcu dodaję pianę z białek

    Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i piekę 35-40 minut w temperaturze175 stopni C do tzw suchego patyczka

    Studzę i bardzo gęsto nakłuwam np patyczkiem do szaszłyków.
  • Ciasto orzechowe z pianką mleczną (bezglutenowe)2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w wrzątku i studzę.

    Przestudzone ciasto ponczuję połową szklanki syropu z brzoskwiń.

    6 połówek brzoskwiń miksuję z 3 łyżkami syropu, dodaję rozpuszczoną galaretkę i wylewam na ciasto.

    Resztę brzoskwiń kroję w kostkę i rozsypuję równomiernie na musie.

    Odstawiam do zastygnięcia.


    2 galaretki cytrynowe rozpuszczam w wrzątku i studzę.

    Gdy galaretki zaczną lekko gęstnieć, robotem ubijam mleko aż 3-krotnie zwiększy swoją objętość (około 5 minut)

    Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewam galaretkę .

    Masę od razu wylewam na ciasto i odstawiam do lodówki na minimum 2-3 godziny.


    Smacznego :)

Porady

ciasto jest dosć suche, dlatego trzeba go mocno nawodnić

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptasie mleczkoniskokaloryczneorzechowebezglutenowez brzoskwiniami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kawowe z masą orzechową

Dodane przez: DanusiaC

CIASTO KAWOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ I KAWOWĄ PIANKĄ.

Ciasto własnego pomysłu. Inspiracją...

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem

Dodane przez: Basiliana

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem

Ten deser jest połączeniem wilgotnego,...

Ciasto Mleczne cappuccino z kajmakiem

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Mleczne cappuccino z kajmakiem

Pyszne ciasto bez pieczenia, które...

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: paulette17

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką

Nie ma nic lepszego od ciasta z...

Ciasto czekoladowo-bananowo-fasolowe

Dodane przez: AnkaFiranka

Zdrowe kakaowo- bananowe ciasto z fasoli...

Ciasta z fasoli są bardzo szybkie...

Ciasto z batatów

Dodane przez: alexangreta

Bezglutenowe ciasto z batatów

Ciasto jest dietetyczne, bez mąki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE