Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

4.91 (211 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką.

Całość posypana jest czekoladową posypką.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    ORZECHOWY BISZKOPT

    -3 białka (z masy)

    -6 jajek

    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej

    -2 pełne łyzki mąki ziemniaczanej

    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    -0,5 szkl cukru

    - 200g orzechów włoskich



    MASA BUDYNIOWA

    -1 litr mleka

    -3 żółtka (białka do biszkoptu)

    -cukier waniliowy

    -250g masła lub margaryny

    -3/4 szkl cukru

    -0,5 szkl mąki pszennej tortowej

    -2 budynie śmietankowe bez cukru



    PIANKA ŚMIETANKOWA

    -500ml śmietanki 36%

    -0,5 szkl cukru pudru

    -1,5 łyżki żelatyny

    -0,5 szkl gorącej wody



    DODATKOWO

    -dowolna czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.91 (211 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek upieczemy biszkopt.

    Do miski dajemy 9 białek (6+3 z masy)

    Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy 6 żółtek-miksujemy.

    Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pół łyżki kakao-miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy koło 20-25 min.

    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

    Teraz zrobimy masę budyniową na gorąco.

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i 250g masła lub margaryny.

    Stawiamy na gazie, i co chwilę mieszamy tak by masło się rozpuściło.

    Zanim mleko z masłem się zagotuje do miski dajemy resztę mleka czyli 250ml i 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru, mąkę, cukier i 3 żółtka-wszystko mieszamy trzepaczką lub miksujemy do połączenia. Powstałą mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia.

    Gorącą masę wykładamy na pierwszy spód biszkoptu, przykładamy drugim, odstawiamy do wystudzenia


    Na koniec do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy.

    W misce ubijamy na sztywno 500ml śmietanki 36%, pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru pudru.



    Do ubitej śmietanki z cukrem pudrem dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach.

    Masę wykładamy na ciasto.

    Następnie ciasto posypujemy startą czekoladą
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się "przegryzło"

    Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie i kremowe.

    Nie za słodkie, wyraźnie orzechowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować