Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

  • wyświetlono: 1141 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Składa się ono z mięciuteńkiego orzechowego biszkoptu przełożonego masą budyniową na gorąco i śmietankową pianką. Całość posypana jest czekoladową posypką.

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



ORZECHOWY BISZKOPT

-3 białka (z masy)

-6 jajek

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 pełne łyzki mąki ziemniaczanej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

- 200g orzechów włoskich



MASA BUDYNIOWA

-1 litr mleka

-3 żółtka (białka do biszkoptu)

-cukier waniliowy

-250g masła lub margaryny

-3/4 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 budynie śmietankowe bez cukru



PIANKA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietanki 36%

-0,5 szkl cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny

-0,5 szkl gorącej wody



DODATKOWO

-dowolna czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne

  • 1. Na początek upieczemy biszkopt.

    Do miski dajemy 9 białek (6+3 z masy)

    Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy 6 żółtek-miksujemy.

    Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, miksujemy na niskich obrotach, na koniec dodajemy pół łyżki kakao-miksujemy na niskich obrotach do połączenia.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy koło 20-25 min.

    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.

    Teraz zrobimy masę budyniową na gorąco.

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i 250g masła lub margaryny.

    Stawiamy na gazie, i co chwilę mieszamy tak by masło się rozpuściło.

    Zanim mleko z masłem się zagotuje do miski dajemy resztę mleka czyli 250ml i 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru, mąkę, cukier i 3 żółtka-wszystko mieszamy trzepaczką lub miksujemy do połączenia. Powstałą mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do zgęstnienia.

    Gorącą masę wykładamy na pierwszy spód biszkoptu, przykładamy drugim, odstawiamy do wystudzenia


    Na koniec do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i studzimy.

    W misce ubijamy na sztywno 500ml śmietanki 36%, pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szkl cukru pudru.



    Do ubitej śmietanki z cukrem pudrem dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilkę miksujemy na najwyższych obrotach.

    Masę wykładamy na ciasto.

    Następnie ciasto posypujemy startą czekoladą
    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się "przegryzło"

    Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie i kremowe.

    Nie za słodkie, wyraźnie orzechowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechyciasto z piankąciasto przekładaneciasto budyniowo orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z malinami i pyszną pianką

Dodane przez: JOANNA 55a

Ciasto z malinami i pyszną pianką

rewelacyjne ciastoPiekłam je z...

ciasto z truskawkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Łatwe, pyszne owocowe ciasto z kruszonką...

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu...

ciasto z dyni

Dodane przez: zuzaan

Łatwe ciasto z dynią

Prosty przepis na ciasto z dyni

jabłecznik   otulony kruchym ciastem z budyniowa pianką

Dodane przez: Bożena Z.

Jabłecznik otulony kruchym ciastem z budyniowa...

Smaczne i proste ciasto na każda...

Proste i szybkie ciasto jogurtowe

Dodane przez: justi2401

Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe

To chyba najłatwiejsze ciasto na...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Dodane przez: jolao

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Miodowe blaty, chrupiące orzechy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE