Ciasto nie wymaga dużo pracy, spód ciasta z bakaliami prawie bez dodatku mąki. Delikatna masa przełożona galaretką z ptasim mleczkiem. Ciasto jest pyszne każdemu zasmakuje.
Ciasto ptasia wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę kryształową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody a galaretki zielone w 2 szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem.
Podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier i żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokruszone biszkopty.
Na koniec dodajemy pokruszone orzechy oraz rodzynki,kakao i mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
2.Ciasto wylewamy do formy ( 24 cm x 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
3.W tym czasie, co piecze nam się ciasto, robimy masę. Śmietany ubijamy mikserem, dodajemy serki i kryształową galaretkę.
Połowę masy wykładamy na ostudzone ciasto.
4.Na masie układamy ptasie mleczka i zalewamy zieloną galaretką.
5.Następnie wykładamy pozostałą nam masę.
6.Posypujemy płatkami i dekorujemy polewą.
Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Smacznego.
Komentarze