Ciasto z mleczną pianką i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przed nami sezon owocowy z całym swoim bogactwem to takie przepisy będą potrzebne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki kakao
    3/4 szklanki mąki pszennej
    maślana pianka:
    750 ml maślanki u mnie smak pieczonego jabłka
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 szklanki mrożonych malin
    1/2 szklanki mrożonych jagód
    1 puszka krojonego w kostkę ananasa
    śmietankowa polewa:
    300 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka żelatyny
    4 czubate łyżki mleka w proszku
    dodatkowo:
    czekoladowe wiórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z mleczną pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli, kiedy białka będą prawie ubite dodać porcjami cukier i ubijać teraz do białości bezy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wlać powoli do bezy rozmieszane żółtka jajek, dokładnie ze sobą wszystko połączyć. Mąkę przesiać razem z kakao i posypywać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30 minut po upieczeniu formę z ciastem upuścić na twarda powierzchnię z około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, a po przestudzeniu dolać do maślani przy pomocy miksera spienić masę teraz dodać zamrożone maliny i jagody oraz odsączonego z syropu ananasa, odstawić do zgęstnienia.
  • 3. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki, jeden ponownie umieścić w formie i skropić sokiem ananasowym, następnie rozsmarować gęstniejącą masę maślankową, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia, śmietankę 30% ubić na sztywno na koniec dodać przestudzoną żelatynę i mleko w proszku, delikatnie wszystko wymieszać.
    Masę śmietankowa wyłożyć na wierzchu ciasta i równo rozsmarować, posypać wiórkami z czekolady i ponownie odstawić do lodówki.
    Ciasto najlepsze następnego dnia.

Porady

Moje owoce były mrożone, ale ze świeżymi będzie jeszcze lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Maślanka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować