Ciasto na pierogi i uszka

4.47 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi i uszka, które wspaniale się lepi , super wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 szklanka bardzo ciepłej wody (250 ml)
Wystaw ocenę:

4.47 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Uszka

Ciasto na pierogi i uszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce łyżką, uważając aby się nie poparzyć. Po połączeniu wszystkich składników wyciągamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie ciasto, bez posypywania już mąką. Wyrobione ciasto jeszcze ciepłe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na około 15 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypując mąką), z których wykrawamy krążki, na każdy układamy ulubiony farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.

Porady

skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować