Ciasto na pierogi i uszka

  • wyświetlono: 1393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi i uszka, które wspaniale się lepi , super wałkuje i nie rozkleja podczas gotowania.

jaaaa
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

600 g mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka bardzo ciepłej wody (250 ml)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto na pierogi i uszka

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce łyżką, uważając aby się nie poparzyć. Po połączeniu wszystkich składników wyciągamy ciasto na stolnice i wyrabiamy gładkie ciasto, bez posypywania już mąką. Wyrobione ciasto jeszcze ciepłe zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok na około 15 minut.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypując mąką), z których wykrawamy krążki, na każdy układamy ulubiony farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.

Porady

skrawki ciasta zlepiamy razem i również zawijamy w folię. Zapobiega to wysuszaniu ciasta, które dzięki temu lepiej się wałkuje i zlepia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiCiastoWigiliaświętauszka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Bardzo dobre ciasto na pierogi,...

kruche pierogi pieczone

Dodane przez: Magda_Z

Pieczone pierogi na kruchym cieście

Rozpływają się w ustach i stanowią...

Aksamitne ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Aksamitne ciasto na pierogi

Bardzo plastyczne, smaczne ciasto...

pierogi

Dodane przez: rena123

Ciasto na pierogi mojej Mamy

Moja Mama jest mistrzynią pierogów....

Ciasto na pierogi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto na pierogi

Smaczne i miękkie ciasto na pierogi.

Najlepsze ciasto na pierogi

Dodane przez: MonikaW

Najlepsze ciasto na pierogi

Pyszne ciasto na pierogi - nadaje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE