Idealne ciasto na pierogi i uszka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, serca. Mogą być różnej wielkości: od maleńkich uszek aż po olbrzymi pojedynczy pieróg, który kroi się w plastry przed podaniem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg mąki typ 450
    -szczypta soli
    - płaska łyżka oleju
    - 1 jajko
    -woda ciepła, ale nie gorąca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Jajko

Idealne ciasto na pierogi i uszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, odrobinę posolić, dodać olej i jajko, wymieszać.

    2.Po trochu dolewać ciepłą wodę i zagniatać ręcznie ciasto, do momentu, aż zrobi się elastyczne, jak plastelina i przestanie kleić się do rąk.Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie podsypać mąką.

    3.Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.

Porady

1.Niedokładne zlepienie brzegów czy rozsmarowanie nadzienia między brzegami ciasta powoduje ich rozlepianie podczas gotowania i wypływanie nadzienia, zaś zamknięcie powietrza w pierogu sprawa, że pęcznieje on podczas gotowania, co obniża jego jakość, lub pęka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto na pierogi idealne

To może cię zainteresować