Ciasto czekoladowe z pieczonymi burakami upiekłam przypadkiem. Coś piekło się w piekarniku i wrzuciłam kilka buraków owiniętych w folię. Z dwóch buraczków średniej wielkości wyszło pyszne ciasto czekoladowe.
1 godz. 20 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
buraki pieczone - 2 szt.
mąka ryżowa, z amarantusa lub inna - 200 g
gorzka czekolada - 1,5 opakowania
2 łyżki kakao opakowania
cukier kokosowy - 3/4 szklanki
liofilizowane maliny do dekoracji (opcjonalnie)
jaja - 3 szt.
szczypta soli -
wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy - 50 ml
soda - 1 łyżeczka
łyżeczka mleka kokosowego z lodówki lub oleju kokosowego
Ciasto mocno czekoladowe z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki zetrzeć na tarce lub zblendować.
Czekoladę ( 100 gram) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja ubić z cukrem kokosowym na puch. Dodać utarte buraki, rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.
Piec ciasto w foremce ( moja miała 22x22 cm.) 50 minut w 180 stopniach C.
Wyjąć ciasto i wystudzić. Resztę czekolady 50 gram rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub stałej części z mleka kokosowego.
Rozsmarować na cieście i pokruszyć liofilizowane maliny.
Komentarze