Ciasto mocno czekoladowe z pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ciasto czekoladowe z pieczonymi burakami upiekłam przypadkiem. Coś piekło się w piekarniku i wrzuciłam kilka buraków owiniętych w folię. Z dwóch buraczków średniej wielkości wyszło pyszne ciasto czekoladowe.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • buraki pieczone - 2 szt.
    mąka ryżowa, z amarantusa lub inna - 200 g
    gorzka czekolada - 1,5 opakowania
    2 łyżki kakao opakowania
    cukier kokosowy - 3/4 szklanki
    liofilizowane maliny do dekoracji (opcjonalnie)
    jaja - 3 szt.
    szczypta soli -
    wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy - 50 ml
    soda - 1 łyżeczka
    łyżeczka mleka kokosowego z lodówki lub oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe z pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki zetrzeć na tarce lub zblendować.
    Czekoladę ( 100 gram) rozpuścić w kąpieli wodnej. Jaja ubić z cukrem kokosowym na puch. Dodać utarte buraki, rozpuszczoną czekoladę i resztę składników.
    Piec ciasto w foremce ( moja miała 22x22 cm.) 50 minut w 180 stopniach C.
    Wyjąć ciasto i wystudzić. Resztę czekolady 50 gram rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać łyżeczkę oleju kokosowego lub stałej części z mleka kokosowego.
    Rozsmarować na cieście i pokruszyć liofilizowane maliny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować