Ciasto mocno czekoladowe

4.5 (166 ocen)

Coś dla miłośników czekolady. Ciasto jest wręcz obłędnie czekoladowe. A dodatek likieru podkreśla jego smak. Idealny także jako tort. Moja rodzina była tym ciastem zachwycona – zwłaszcza Teść , który uwielbia czekoladę.

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
    3 budynie czekoladowe
    1 szkl cukru

    Masa czekoladowa:

    600 ml śmietanki kremówki

    400 g gorzkiej czekolady

    1/2 szkl cukru pudru

    100 ml Baileys
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką

    2. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Spód podpiec ok 30-40 min w 180 stopniach (Góra-dół)

    3. Masa:

    Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.

    4. Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.

    5. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru, likier i całość ubij za pomocą miksera.

    6. Dobrze ubitą masę ( powinna być puszysta ) wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 5 godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować