Coś dla miłośników czekolady. Ciasto jest wręcz obłędnie czekoladowe. A dodatek likieru podkreśla jego smak. Idealny także jako tort. Moja rodzina była tym ciastem zachwycona – zwłaszcza Teść , który uwielbia czekoladę.
Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Caly czas miksując dodać żółtka. Do gęstej masy dodać resztę składników i delikatnie połączyć drewnianą łyżką
2. Ciasto wylać do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Spód podpiec ok 30-40 min w 180 stopniach (Góra-dół)
3. Masa:
Do rondelka o grubym dnie wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Postaw na bardzo małym ogniu i rozpuść, często mieszając.
4. Śmietankę z czekoladą odłóż do lodówki na minimum 5 godzin.
5. Do śmietanki z czekoladą dodaj cukru pudru, likier i całość ubij za pomocą miksera.
6. Dobrze ubitą masę ( powinna być puszysta ) wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki na kolejne 5 godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao
Komentarze