Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.
2 godz.
Składniki:
400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki)
300 ml oleju rzepakowego
4 szt. jajka L lub 5 szt. M
275 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżka octu
100 g kakao
320 g cukru
15g cukru z prawdziwą wanilią
polewa czekoladowa:
100 g czekolady (dowolnej)
50 g śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Ciasto czekoladowe z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu.
Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. .
2.Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem).
3.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.
Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
Komentarze