Ciasto czekoladowe z burakami

4.49 (182 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki)
    300 ml oleju rzepakowego
    4 szt. jajka L lub 5 szt. M
    275 g mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    łyżka octu
    100 g kakao
    320 g cukru
    15g cukru z prawdziwą wanilią

    polewa czekoladowa:
    100 g czekolady (dowolnej)
    50 g śmietany kremówki (30%)
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Ciasto czekoladowe z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe z burakami 1. Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu.
    Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. .
  • Ciasto czekoladowe z burakami 2. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem).
  • Ciasto czekoladowe z burakami 3. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Polewa czekoladowa:
    Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.
    Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować