Ciasto mocno czekoladowe

4.5 (144 ocen)

To ciasto smakuje obłędnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 czubate łyżki kakao

    Krem czekoladowy:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    2 tabliczki gorzkiej czekolady( 2x100 g)
    200 g masła

    poncz:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szklanka wody

    posypka:
    1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
    1/4 tabliczki czekolady białej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 3 części. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy i nasączamy wszystkie biszkopty. Do ponczu możemy dać trochę alkoholu.
  • image-1fdm6hk 2. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Masą czekoladową przekładamy wszystkie trzy placki. Na sam wierzch ciasta ścieramy obie czekolady na tarce o dużych oczkach. Chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować