Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy pojedynczo żółtka, cukier, kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 36x24cm wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na 3 części. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy i nasączamy wszystkie biszkopty. Do ponczu możemy dać trochę alkoholu.
2.Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na wolnym ogniu aż zgęstnieje często mieszając około 20 minut. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy zimną masę czekoladową. Masą czekoladową przekładamy wszystkie trzy placki. Na sam wierzch ciasta ścieramy obie czekolady na tarce o dużych oczkach. Chłodzimy.
Komentarze