Ciasto miodowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto miodowe jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Atrakcyjnością ciasta jest dodatek śliwek i kwaskowy lukier. Na pewno sprawdzi się się jako deser, lecz także jako dodatek do porannej kawy bądź kubka mleka:)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    3/4 szklanki śmietany 18%
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    5-6 śliwek bez pestek
    forma wysmarowana masłem i osypana bułką tartą-10x25 cm.
    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto miodowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym, ciągle ubijając dodaje miód, olej, śmietanę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Ciasto przelewam do formy, układam owoce, piekę ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
  • jk 2. Lekko przestudzone ciasto wyjmuje z formy. Składniki lukru ucieram, polewam jeszcze letnie ciasto. Pozostawiam do zastudzenia.

Porady

Ciasto długo zachowuje świeżość. Ze względu na owoce ciasto najlepiej nakryć i wstawić do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować