Ciasto śmietankowo - czekoladowe " Milky Wey"

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne ciasto rozpływające się w ustach.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciemny biszkopt :
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształ
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietankowa:
    5 kubeczków kremówki 30 %
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 żelatyny - fix deserowe dr. Oetker

    Masa czekoladowa:
    3/4 kostki margaryny Kasia
    1 cukier waniliowy
    2 mleczne czekolady
    3 jajka
    1 żelatyna - fix deserowa dr. Oetker
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe

Ciasto śmietankowo - czekoladowe " milky wey" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemny biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru kryształ. Dodać żółtka i dalej ubijać . Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao przez sitko dodawać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać masę na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach standardowych 40/25 i upiec w temperaturze 170 *C. Pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Masa śmietankowa:
    Kremówki ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przygotowane według przepisu żelatyny - fix deserowe. Masę wyłożyć na ciemny biszkopt. Pozostawić do schłodzenia.
  • Milky Wey 3. Masa czekoladowa:
    Margarynę, czekolady mleczne i cukier waniliowy w garnku roztopić, krótko zagotować. Przelać do miski i wystudzić. Rozdzielić białka od żółtek. Surowe żółtka dodać do ostudzonej masy i zamieszać. Do masy dodać przygotowaną wg. przepisu żelatynę - fix deserową i zamieszać. Ubić na sztywno białka i dodać do masy czekoladowej. Wszystko delikatnie, krótko wymieszać, aby masa była puszysta. Masę czekoladową wylać na masę śmietankową. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.

Porady

Do usztywnienia masy śmietankowej zamiast żelatyny - fix deserowej można dodać 2 łyżki zwykłej żelatyny lub śmietan - fixy. Do usztywnienia masy czekoladowej zamiast żelatyny - fix deserowej można dodać 1 łyżkę zwykłej żelatyny. Można dodatkowo udekorować wierzch ciasta wiórkami czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa czekoladowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.55 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Milky way

To może cię zainteresować