Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prosty deser zachwycił moich gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto;
    9 jaj
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa;

    1/2 l śmietany 36%
    50 dkg sera mascarpone
    2 czekolady ciemne gorzkie
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki mleka słodzonego

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jajek, wymieszać. Przygotować formę o rozm. 20x32 cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotowe ciasto wyłożyć na formę. Piec w piekarniku w 190 stopniach przez 30 min do suchego patyczka.
    Czekoladę roztopić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Serek rozetrzeć. Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać żelatynę ( masa biała) a do drugiej roztopioną czekoladę ( masa ciemna ).
    Ciasto przekroić na dwie części.

    Przełożenie ciasta:
    Placek -1/2 masy białej- masa ciemna – 1/2 masy białej – placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Ozdobić wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować