Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do ubitych jajek, wymieszać. Przygotować formę o rozm. 20x32 cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotowe ciasto wyłożyć na formę. Piec w piekarniku w 190 stopniach przez 30 min do suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Serek rozetrzeć. Śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać żelatynę ( masa biała) a do drugiej roztopioną czekoladę ( masa ciemna ).
Ciasto przekroić na dwie części.
Przełożenie ciasta:
Placek -1/2 masy białej- masa ciemna – 1/2 masy białej – placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Ozdobić wg uznania.
Komentarze