Ciasto Milky way

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka
    1 łyżka kakao
    12 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    7 łyżek maki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    Masa biała składniki:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki żelatyny
    2łyżki cukru pudru
    Ciemna masa składniki:
    3 jajka
    1 czekolada mleczna
    ½ czekolady gorzkiej
    ½ kostki margaryny
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.47 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Ciasto

Ciasto milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Milky way 1. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany po jednym dodajemy żółtka. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka.
    Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy.
    Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół.
  • Ciasto Milky way 2. Wykonanie masy białej:
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać.
    Wykonanie masy ciemnej:
    W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej margaryny dodać w kawałkach czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żółtka roztrzepać widelcem i dodać do przestudzonej ale nie zimnej masy czekoladowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy.
  • 3. Przestudzony spód biszkoptu wkładamy do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować