Ciasto migdałowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mielone migdały w cieście sprawiają, że ciasto jest sycące. Pomarańcze zaś dodają ciastu lekkości i orzeźwienia.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 175 gramów
    - masło (schłodzone): 100 gramów
    - cukier: 25 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - pomarańcze: 3 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - migdały (mielone): 150 gramów
    - śmietana (kremówka): 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto migdałowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto migdałowo-pomarańczowe 1. CIASTO: szybko zagnieść ciasto. Włożyć zawinięte w folię do lodówki na 30 minut. Ciastem wyłożyć dno i boki formy /boki na wysokość 2 cm/. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C. Piec ciasto 10 minut, następnie usunąć pergamin i fasolki, piec kolejne 5 minut.
  • 3. MASA: do dużej miski wlać sok z pomarańczy, dodać jajka, cukier, zmielone migdały i śmietanę. Dokładnie zmiksować /masa będzie bardzo płynna/.
  • 4. Wylać na podpieczony spód ciasta i piec jeszcze 25 minut. Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Pomarańcze Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto pomarańczowe

To może cię zainteresować