Ciasto migdałowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 500 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - masło: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 3 łyżeczki
    - mielonych migdałów: 250 gramów
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - cukier: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto migdałowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.

    Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.

    Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.

    Ciasto można dodatkowo polukrować.

    50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować