Ciasto migdałowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Migdały i gruszki to pyszny duet

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 średnie gruszki
    125 gramów masła
    100 gramów cukru
    1/2 szklanki mielonych migdałów
    3 jajka
    100 ml mleka
    350 gramów mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ekstrakt migdałowy

    Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Ciasto migdałowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieram gruszki i kroję je w plastry, a te na połówki.
    Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
    Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto, z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować