Ciasto śmietankowo-migdałowe z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.
2.Masa migdałowa:
Cukier, masło, miód,mleko rozpuścić , dodać płatki migdałowe, chwile smażyć cały czas mieszając, wystudzić.
Do wystudzonych migdałów dodać kajmak, wymieszać.
Odłożyć kilka łyżek masy migdałowej , reszta masy zlepiać po 2 krakersy.
3.Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę lekko spienić, wsypać cukier puder, śnieżki, cukier waniliowy, ubić na sztywno, pod koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
4.Poncz:
Kawę zaparzyć, dodać cukier i likier, wystudzić.
5.Przełożenie ciasta:
Do formy włożyć jedna część biszkoptu, nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy śmietanowej, na masę ułożyć sklejone krakersy , wyłożyć resztę śmietany, przykryć biszkoptem, nasączyć , posmarować resztą masy migdałowej, całość można posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Komentarze