Ciasto śmietankowo-migdałowe z krakersami

4.5 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowe biszkopty, bita śmietana, słone krakersy, kajmak i migdały, pyszne połączenie..............

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    250g cukru
    130g mąki
    2 duże łyżki kakao
    8 łyżek letniej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Bita śmietana:
    1l śmietany 30%
    2 śmietany śnieżki
    3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl wrzątku do rozpuszczenia
    3-4 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy

    Masa migdałowa :
    300g płatków migdałowych
    100g masła
    50g cukru
    2 łyżki mleka
    2-3 łyżki miodu prawdziwego
    duża paczka solonych krakersów
    1/2 puszki kajmaku

    Poncz:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu lub zwykłej + 3/4 szkl wrzątku do rozpuszczenia
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto śmietankowo-migdałowe z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Żółtka utrzeć a cukrem i wodą do puszystości. Dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę. Wymieszać, z białek ubić pianę połączyć z masą. Wylać do formy o wymiarach 24/35 cm. piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić, przekroić na dwie części.
  • 2. Masa migdałowa:
    Cukier, masło, miód,mleko rozpuścić , dodać płatki migdałowe, chwile smażyć cały czas mieszając, wystudzić.
    Do wystudzonych migdałów dodać kajmak, wymieszać.
    Odłożyć kilka łyżek masy migdałowej , reszta masy zlepiać po 2 krakersy.
  • 3. Bita śmietana:
    Schłodzoną śmietanę lekko spienić, wsypać cukier puder, śnieżki, cukier waniliowy, ubić na sztywno, pod koniec wlać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
  • 4. Poncz:
    Kawę zaparzyć, dodać cukier i likier, wystudzić.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    Do formy włożyć jedna część biszkoptu, nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę masy śmietanowej, na masę ułożyć sklejone krakersy , wyłożyć resztę śmietany, przykryć biszkoptem, nasączyć , posmarować resztą masy migdałowej, całość można posypać płatkami migdałowymi.
    Ciasto schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Krakersy Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować