Migdałowe ciasto z gruszkami i galaretką

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sam raz do kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt migdałowy:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki migdałowej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretka z gruszkami'
    3 galaretki gruszkowe lub zielone
    3 szklanki przegotowanej wody
    2 puszki gruszek w syropie

    Opakowanie biszkoptów

    Warstwa śmietanowa:
    500 ml śmietanki kremówki
    25 dag seria mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka z satyny
    1/3 szklanki wody

    2/3 szklanki płatków migdałowych

    Forma: tortownica 24 cm/24 cm
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Migdałowe ciasto z gruszkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt migdałowy:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na, dodawać po jednym żółtku oraz mąki połączone z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczenie ok. 35 ml inut w temp. 170 stopni.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na kawałki gruszkami i wyłożyć na wystudzony biszkopt, ciasto wstawić do lodówki. Na wierzch poukładać biszkopty.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozmieszac w wodzie i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z cukrem, dodać serek oraz żelatynę, masę wyłożyć na ciasto. Migdały przełożyć na patelnię i chwilę podgrzewać cały czas mieszając aby się nie przypaliły, posypać wierzch ciasta. Całość schłodzić kilka godzin. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować