Kakaowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy ze skórki, umieszczamy w dużej misce, dodajemy cukier i sok z cytryny. Zalewamy wrzątkiem i przekręcamy. Po 3 minutach wyjmujemy z wody i odkładamy na talerz.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, kakao, olej, wodę i powidła. Składniki mieszamy tylko do dokładnego połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i do środka wkładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze