Kakaowe ciasto z gruszkami

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo proste ciasto kakaowe, w którym zostały zatopione słodkie gruszki. Idealne na weekendowy podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 gruszki
    0,5 l wrzątku
    2 łyżeczki cukru lub erytrolu
    2 łyżeczki soku z cytryny

    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka erytrolu
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżeczka sody
    1/2 szklanki oleju
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżki powideł śliwkowych

    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Ciasto kakaowe

Kakaowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy ze skórki, umieszczamy w dużej misce, dodajemy cukier i sok z cytryny. Zalewamy wrzątkiem i przekręcamy. Po 3 minutach wyjmujemy z wody i odkładamy na talerz.
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
    W misce umieszczamy mąkę, jajka, sodę, cukier, kakao, olej, wodę i powidła. Składniki mieszamy tylko do dokładnego połączenia (jeżeli będziemy robić to za długo, ciasto nie będzie puszyste). Dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i do środka wkładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować