Migdałowe ciasto z gruszkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki migdałowej
    2/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 gruszki
    1 opakowanie migdalow

    Cukier puder do posypania

    Forma: tortownica o średnicy 21 cm
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Migdałowe ciasto z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem i mąkę migdałową, cukier waniliowy i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasion i przekroić na ćwiartki lub ósemki poukładać na cieście, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Pieczenia ok. 50 minut w temp. 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Szklanka o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować