Pyszne, jesienne ciasto z marchewką i bakaliami, przełożone aksamitnym, budyniowo- pomarańczowym kremem. Będzie idealne do filiżanki kawy w chłodne popołudnia :)
Ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać drobno posiekane orzechy, namoczone rodzynki i startą marchewkę. Wymieszać. Ciasto przelać do foremki (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na pół, tworząc dwa płaty.
2.Krem pomarańczowy: 1,5 szklanki soku zagotować, w pozostałym rozpuścić budyń, wymieszany z żółtkami. Rozmieszany proszek wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę zmiksować, pod koniec dodając cukier puder i śmietan fixy. Zimny budyń delikatnie połączyć z kremówką, dodając kilka kropel aromatu pomarańczowego.
3.Pierwszy płat ciasta posmarować połową kremu pomarańczowego. Przykryć drugim ciastem i rozsmarować pozostały krem. Udekorować orzechami i czekoladowymi serduszkami. Wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze