ciasto marchewkowe z kremem

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto marchewkowe jest niezwykle pyszne. Dodałam do niego orzechy, przełożyłam je kremem budyniowym takim jak do karpatki i wyszło z tego całkiem eleganckie ciacho. Jesienią u mnie obowiązkowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *mała foremka 23*23 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    2 duże marchewki
    3 łyżki orzechów włoskich
    łyżeczka cynamonu
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    na krem:
    30 g mąki ziemniaczanej
    20 g mąki pszennej
    20 g mąki kukurydzianej
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    na polewę:
    1/4 kostki masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    3/4 łyżki kakao
    1 łyżka wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Ciasto marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno odcisnąć. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Nadal ubijając wlać olej i wsypać mąkę. Zmiksować. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C około 45 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przekroić na dwa blaty.
  • 2. Przygotować krem: mąki wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Składniki polewy zagotować mieszając, przestudzić i polać ciasto. Wierzch można posypać wiórkami czekolady.

Porady

jeśli chcecie upiec w standardowej blaszce należy zrobić z półtorej porcji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować