Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 3426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Ciasto z dodatkiem marchewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna marchewka połączona z aromatem cynamonu, do tego orzeźwiająca brzoskwinia– to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje i smakuje.

Ewelina Marcin
  • 180min

Składniki

Ciasto marchewkowe
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
4 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki

Krem
500g śmietany 30%
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki wody

Polewa
250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego
1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:
marchewki z cukru



Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

  • image-1csnfa31. Ciasto marchewkowe
    Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
    i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto przełożyć do formy
    o średnicy 23cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem
    do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić
    na 3 części.
  • image-02tmy1r2. Krem
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części.
  • image-0yy1h783. Mus brzoskwiniowy
    Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.
  • 4. 4. Polewa
    Połowę soku zagotować a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.
  • image-037bjji5. Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki
    na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie posmarować 4 częścią kremu, ułożyć
    3 blat ciasta marchewkowego i polać jeszcze ciepłą polewą.
  • image-2a245vr6. Udekorować marchewkami z cukru lub według własnego gustu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylacynamonDeserbrzoskwiniemarchewciasto z owocamiCiasto z galaretkąprzyjęcieimprezado kawyjesieńdla gościcoś słodkiegoowoce sezonowePoczęstunekcoś dla dziecidary jesieniciasto przekładaneciasto z marchewkąciasto warstwoweprzepis_miesiąca1000ciasto z krememciasto marchewkowe z krememkolory jesieniTorcik jesiennytorcik marchewkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tiramisu

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tiramisu z musem brzoskwiniowym

Pyszne ciasto bez pieczenia , które...

ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: lidien

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą

Ciasto brzoskwiniowe z Nutellą...

ciasto marchewkowe

Dodane przez: martula85

Ciasto marchewkowe z marchewkowym kremem

Ciasto marchewkowe to jedno z z...

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Dodane przez: mzka

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Inna wersja ciasta marchewkowego.

Ciasto z kremem brzoskwiniowym.

Dodane przez: weronika63

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Delikatne ciasto przełożone puszystym...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Ciasto idealne dla lubiących brzoskwinie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE