Ciasto "Marysieńka"

4.5 (170 ocen)

Pyszny biszkopt, z puszystym waniliowym kremem budyniowym i orzechowym plackiem w środku, który sprawia, że ten wypiek jest absolutnie wyjątkowy. To właśnie orzechy, przyjemnie chrupiące w buzi, nadają mu tego wspaniałego smaku, a czekoladowe ganache dopełnia całości.Inspiracja: Siostra Anazstazja

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jaj
    125g cukru
    2 czubate łyżki kakao
    110g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Placek orzechowy:

    250g orzechów włoskich
    5 białek
    200g cukru
    1 1/2 łyżki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

    Krem:

    500ml mleka
    ziarenka z 1 laski wanilii
    5 żółtek
    200g cukru
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła

    Polewa:

    75g gorzkiej czekolady
    75g mlecznej czekolady
    150g śmietanki kremówki
    zmielone orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto "marysieńka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek.
  • 3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem.
  • 4. Ubić pianę z białek stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku i miksować na wolnych obrotach. Na końcu przesiać mąkę wprost do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej blaszki, wygładzić i piec przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 5. Przygotować placek orzechowy: białka ubić dodając stopniowo cukier. Również otrzymamy sztywną i błyszczącą masę. Dodać resztę składników i wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i piec przez 30-40 minut, również w 180°C. Całkowicie wystudzić.
  • 6. Przygotować krem: odlać 125ml mleka, resztę mleka zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę, dodać odlane mleko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę, którą należy wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Dokładnie utrzeć.
  • 7. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa placki. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, placek orzechowy, 1/2 kremu, biszkopt.
  • 8. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, ściągnąć z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lekko wystudzić i oblać ciasto polewą. Posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować