Ciasto Marysieńka

  • wyświetlono: 3104 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Marysieńka

Apetyczna babeczka
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm.

Ciasto ciemne:

- 7 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Ciasto bezowo - orzechowe:

- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag orzechów włoskich, pokrojonych na średniej wielkości kawałki
Masa budyniowa:

- 5 żółtek
- 25 dag masła
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- mielona wanilia lub esencja waniliowa ewentualnie cukier wanilowy
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:

- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 7 dag masła lub margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Marysieńka

  • 1. Ciasto ciemne:
    1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Połączyć z żółtkami, następnie wsypać przesiana mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut. Po wystudzeniu przecinamy na połowę.
    Ciasto orzechowe.
    1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Do masy przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, zmiksować, dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175
    C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut.
    Masa budyniowa:
    1. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru i wanilią na kogel mogel, następnie wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. W rondlu doprowadzamy do wrzenia resztę mleka z cukrem, gdy zacznie wrzeć łączymy z mieszanką żółtek i chwilę razem gotujemy. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i łączymy z wystudzoną masą budyniową.

    Polewa.
    1. Składniki łączymy, podgrzewamy, doprowadzamy do rozpuszczenia, nie gotujemy. Gotową masą polewamy wierzch ciasta.

    Na spód formy wykładamy jedną część ciemnego ciasta, smarujemy je połową masy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy drugą częścią masy i na wierzchu układamy drugą część ciemnego ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą, można ją również ozdobić połówkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno stać w lodówce alby dało ładnie się pokroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeser

Komentarze

Podobne przepisy

Marysieńka

Dodane przez: krys1a

Marysieńka

Bardzo smaczne ciasto.

Marysieńka

Dodane przez: smak i uczucie

Marysieńka

Wygląda na bardzo pracochłonne,...

Kawowa "Marysieńka"

Dodane przez: AnkaFiranka

Kawowa "Marysieńka"

Takie ciasto możecie przygotować...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE