Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Połączyć z żółtkami, następnie wsypać przesiana mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut. Po wystudzeniu przecinamy na połowę.
Ciasto orzechowe.
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Do masy przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, zmiksować, dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175
C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut.
Masa budyniowa:
1. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru i wanilią na kogel mogel, następnie wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. W rondlu doprowadzamy do wrzenia resztę mleka z cukrem, gdy zacznie wrzeć łączymy z mieszanką żółtek i chwilę razem gotujemy. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
Polewa.
1. Składniki łączymy, podgrzewamy, doprowadzamy do rozpuszczenia, nie gotujemy. Gotową masą polewamy wierzch ciasta.
Na spód formy wykładamy jedną część ciemnego ciasta, smarujemy je połową masy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy drugą częścią masy i na wierzchu układamy drugą część ciemnego ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą, można ją również ozdobić połówkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno stać w lodówce alby dało ładnie się pokroić.
Komentarze