"Truskawkowa chmurka" bez pieczenia

4.47 (157 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

"Chmurki" to modne ostatnio letnie ciasta w różnych wersjach smakowych, ale o podobnej "konstrukcji" - ciasto, owoce w galaretce, krem śmietankowy i całość zwieńczona bezą. Ja przygotowałam moją "chmurkę" bez pieczenia - na biszkoptach i z gotowymi bezikami, a warstwa owocowa to świeże truskawki w galaretce truskawkowej. Ta wersja jest tak samo pyszna, jak na pieczonym cieście z domową bezą, ale nie wymaga włączania piekarnika. W dodatku jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, nawet dla tych, którym z pieczeniem jest "nie po drodze". Na upalne lato jak znalazł!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 18 podłużnych biszkoptów (ok. 150 g)
    400 g odszypułkowanych truskawek
    2 op. galaretki truskawkowej
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    80-100 g gotowych bezików
    kilka łyżek mleka
    truskawki i listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (157 ocen)

"truskawkowa chmurka" bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w 2 i 1/4 szklanki gorącej wody (szklanka o pojemności 250 ml), studzimy. Truskawki płuczemy, osączamy z wody, usuwamy szypułki i owoce kroimy na nieduże kawałki. Wkładamy je do zimnej galaretki i odstawiamy do lodówki aż zacznie tężeć.
  • 2. Biszkopty zanurzamy na chwilę w mleku i układamy w formie o wymiarach 22 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na biszkopty wykładamy tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy powierzchnię. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem posypujemy pokruszonymi bezami. Porcje dekorujemy całymi bezikami oraz połówkami truskawek i listkami mięty.

Porady

Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje czasu oczekiwania na ostudzenie i stężenie galaretki. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć rantu o zmiennych wymiarach i jego rozmiar dostosować do ułożonych biszkoptów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Beziki Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować