Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Połączenie klasycznego ciasta marchewkowego z orzechami laskowymi , zamiast cynamonu dodałam przyprawę do piernika ,ciasto nabrało korzennego aromatu. Górę ciasta "pomalowałam " pomadą z galaretki pomarańczowej i soku z marchewki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru brązowego
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
    po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

    Pomada:

    1 galaretka pomarańczowa
    400 ml. soku z marchewki


    Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x20
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomada :
    Sok z marchewki ( domowy sok wyciśnięty ), przelać do garnka ,wsypać galaretkę i podgrzewać do momentu aż galaretki się rozpuści, zdjąć z ognia.
  • 2. Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę .
    Mąkę przesiać z przyprawą , sodą i proszkiem.
    Do ubitych jaj dosypywać stopniowo mąkę na przemian z olejem, na koniec dodać startą marchewkę i posiekane orzechy.
    Wymieszać .
  • 3. Ciasto przelać do blaszki.
    Piec 40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto polać tężejącą pomadą ,ozdobić orzechami laskowymi.

Porady

Jeśli nie masz brązowego cukru dodaj biały. Przyprawę do piernika możesz zastąpić np. cynamonem lub przyprawą do szarlotki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować