Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To już moja kolejna inspiracja tego ciasta. Tym razem w wersji mirabelkowej.
Ciasto biszkoptowe, przełożone masą budyniową i pianką serową. Ciasto wyszło bardzo dobre, tortowe, delikatne i winne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA MIRABELKOWA :
    -250 ml. musu z mirabelek z sokownika
    -500 ml. wody
    -5 łyżek cukru
    -2 budynie waniliowe (80g)
    -1 galaretka przeźroczysta
    -100 g. masła

    CIASTKA:
    -400 g. herbatników

    PIANKA SEROWA:
    -3 galaretki brzoskwiniowe
    -0,5 l. wody
    -1 kg. sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru

    DŻEM:
    -ok.200 ml. musu z mirabelek z sokownika

    POSYPKA:
    -100 g. kokosu
    -1 cukier waniliowy
    -50 g. masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe " mirabelkowa wenus" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 1. biszkopt- Upiec biszkopt w blaszce 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Z biszkoptu zdrapać skórkę i włożyć do blaszki co piekł się ten biszkopt. Blaszkę wcześniej, wyżej zabezpieczyć papierem. Skórkę wykorzystałam do poprzedniego ciasta.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 2. masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką wody a resztę wody zagotować z cukrem i musem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Spróbować czy budyń nie za kwaśny, można dosłodzić. (Ja miałam mus z sokownika już posłodzony. Przetarłam go przez durszlak. ) Budyń trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 3. ciastka- Zaraz poukładać warstwę herbatników i odstawić ciasto do wystygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 4. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
    Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę będzie gęstnieć.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 5. ciastka- Przykryć warstwą herbatników i ciasto schłodzić do zastygnięcia.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 6. Schłodzone ciasto posmarować musem.
  • Ciasto biszkoptowe " Mirabelkowa Wenus" 7. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Wiórki kokosowe Mirabelki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować