To już moja kolejna inspiracja tego ciasta. Tym razem w wersji mirabelkowej.
Ciasto biszkoptowe, przełożone masą budyniową i pianką serową. Ciasto wyszło bardzo dobre, tortowe, delikatne i winne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA MIRABELKOWA :
-250 ml. musu z mirabelek z sokownika
-500 ml. wody
-5 łyżek cukru
-2 budynie waniliowe (80g)
-1 galaretka przeźroczysta
-100 g. masła
CIASTKA:
-400 g. herbatników
PIANKA SEROWA:
-3 galaretki brzoskwiniowe
-0,5 l. wody
-1 kg. sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
DŻEM:
-ok.200 ml. musu z mirabelek z sokownika
POSYPKA:
-100 g. kokosu
-1 cukier waniliowy
-50 g. masła
Ciasto biszkoptowe " mirabelkowa wenus" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w blaszce 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Z biszkoptu zdrapać skórkę i włożyć do blaszki co piekł się ten biszkopt. Blaszkę wcześniej, wyżej zabezpieczyć papierem. Skórkę wykorzystałam do poprzedniego ciasta.
2.masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką wody a resztę wody zagotować z cukrem i musem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Spróbować czy budyń nie za kwaśny, można dosłodzić. (Ja miałam mus z sokownika już posłodzony. Przetarłam go przez durszlak. ) Budyń trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
3.ciastka- Zaraz poukładać warstwę herbatników i odstawić ciasto do wystygnięcia.
4.pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę będzie gęstnieć.
5.ciastka- Przykryć warstwą herbatników i ciasto schłodzić do zastygnięcia.
6.Schłodzone ciasto posmarować musem.
7.posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.
Komentarze