BISZKOPT :
-4 jajka
-120 g. cukru
-2 budynie waniliowe
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT:
-4 jajka
-120 g. cukru
-2 budynie truskawkowe
-1 łyżka mąki tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MUS TRUSKAWKOWY:
-600 ml. rozdrobnionej frużeliny truskawkowej
-400 ml. wody
-20 g. żelatyny
CIASTKA:
-200 g. herbatników
PIANKA SEROWA:
-3 galaretki truskawkowe
-0,5 l.wody
-1 kg. sera z wiaderka
-250 ml.śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru
FRUŻELINA POD KOKOS:
-200 ml.rozdrobnionej frużeliny truskawkowej
POSYPKA:
-100 g. kokosu
-1 cukier waniliowy
-50 g. masła
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto "Truskawkowa Wenus "
1.
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Drugi upiec taki sam.
2.
Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
3.
mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami wody. Tu użyłam domowej posłodzonej frużeliny z truskawek, lecz rozdrobionej blenderem.Można użyć świeżych truskawek, też rozdrobnionych i do smaku pocukrowanych.Do musu dodać wodę i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.
Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.
5.
pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak zaczyna gęstnieć.
6.
Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
7.
Posmarować biszkopt frużeliną.
8.
posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze