Ciasto hawajskie

4.17 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Świetne ciasto do kawy dla wielbicieli kokosowo-ananasowych smaków.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    15 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa budyniową:
    2 1/2 szklanki mleka
    20 dag masła
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 puszka ananasów
    1 łyżka alkoholu

    Poncz:
    Woda przegotowana
    Sok z cytryny
    1 łyżka alkoholu

    Forma:
    23/35 cm
Wystaw ocenę:

4.17 (12 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt Ciasto kokosowe

Ciasto hawajskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Następnie dodawać po o jednym żółtku i mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem - boki firmy nie smarować tylko spód. Pieczenie ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystygnięciu biszkopt napaczowac wodą z cytryną i alkoholem.
  • 2. Ciasto kokosowe:
    Ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce kokosu i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Masa budyniowa:
    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, w pozostałym mleku rozśmieszać żółtka wraz z mąką i budynkami, wylać na gotujące się mleko ciągle mieszając aby się nie przypaliło ugotować budyń. Budyń przełożyć do miski i nakryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy oraz alkohol. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki aby smaki się wyrównały. Wierzch ciasta możemy przyozdobić rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Wiórki kokosowe Jajka Mąka 00 Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować