Ciasto hawajskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Następnie dodawać po o jednym żółtku i mąki wraz z proszkiem i delikatnie mieszać łyżka. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem - boki firmy nie smarować tylko spód. Pieczenie ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystygnięciu biszkopt napaczowac wodą z cytryną i alkoholem.
2.Ciasto kokosowe:
Ubić białka na sztywno wraz ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce kokosu i mąkę ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczenie ok. 30 minut w temp. 170 stopni.
3.Masa budyniowa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, w pozostałym mleku rozśmieszać żółtka wraz z mąką i budynkami, wylać na gotujące się mleko ciągle mieszając aby się nie przypaliło ugotować budyń. Budyń przełożyć do miski i nakryć folią spożywczą aby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu na koniec dodać pokrojone w kostkę ananasy oraz alkohol. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć ciastem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki aby smaki się wyrównały. Wierzch ciasta możemy przyozdobić rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.
Komentarze