Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "

  • wyświetlono: 1234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Ciasto biszkoptowe, przełożone musem brzoskwiniowym i pianką serową. Ciasto na górze z dżemem i posypką kokosową. Ciasto wzbogaciłam o dodatkową warstwę i wyszło delikatne i przepyszne.Zachwyciłam rodzinę i sama siebie.Będzie to moje ciasto imprezowe.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT: 2 X :
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju

MUS BRZOSKWINIOWY:
-1 puszka brzoskwiń w syropie(820g)
-20 g. żelatyny

CIASTKA:
-200 g. herbatników

PIANKA SEROWA:
-3 galaretki brzoskwiniowe
-0,5 l.wody
-1 kg. sera z wiaderka
-250 ml.śmietanki 30 %
-30 g. cukru pudru

DŻEM:
-220 g.100 % owoców z brzoskwiń

POSYPKA:
-100 g. kokosu
-1 cukier waniliowy
-50 g. masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "

  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "3. mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami syropu. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "4. Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "5. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
    Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "6. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "7. Posmarować biszkopt dżemem.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "8. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kokosherbatnikimus brzoskwiniowypianka serowaCiasto WenusBrzoskwiniowa Wenus

Komentarze

Podobne przepisy

image-01barlb

Dodane przez: arletta-smiechowska

Ciasto brzoskwiniowe

Od kiedy zostałam mamą małego Kacperka,...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym.

Dodane przez: weronika63

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Delikatne ciasto przełożone puszystym...

Ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: Lidka Bawolska

Ciasto brzoskwiniowe

W sezonie owocowym nie może zabraknąć...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Ciasto idealne dla lubiących brzoskwinie....

image-0lgaj6g

Dodane przez: ciastaideserkilb

Ciasto Brzoskwiniowe wydmy

Brzoskwiniowe wydmy to ciasto wyjątkowe....

Ciasto brzoskwiniowe

Dodane przez: madziawlo

Ciasto brzoskwiniowe

Pyszne ciasto na wszystkie okazje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE