Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus "

4.99 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe, przełożone musem brzoskwiniowym i pianką serową. Ciasto na górze z dżemem i posypką kokosową. Ciasto wzbogaciłam o dodatkową warstwę i wyszło delikatne i przepyszne.Zachwyciłam rodzinę i sama siebie.Będzie to moje ciasto imprezowe.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: 2 X :
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie(820g)
    -20 g. żelatyny

    CIASTKA:
    -200 g. herbatników

    PIANKA SEROWA:
    -3 galaretki brzoskwiniowe
    -0,5 l.wody
    -1 kg. sera z wiaderka
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru

    DŻEM:
    -220 g.100 % owoców z brzoskwiń

    POSYPKA:
    -100 g. kokosu
    -1 cukier waniliowy
    -50 g. masła
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mus Pianka Ciasto

Ciasto "brzoskwiniowa wenus " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 3. mus- Żelatynę rozpuścić z paroma łyżkami syropu. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i zblendować. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 4. Poukładać herbatniki i ciasto schłodzić.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 5. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Od czasu do czasu mieszając.
    Ubić śmietankę z pudrem a potem z serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 6. Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 7. Posmarować biszkopt dżemem.
  • Ciasto "Brzoskwiniowa Wenus " 8. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kokos Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować