Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia

4.5 (155 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kolejne ciasto bez pieczenia. Na biszkoptach z masą budyniową z dodatkiem mascarpone, malinami, borówkami i krystaliczną galaretką. Szybkie i smaczne słodkie co-nieco, w sam raz do popołudniowej kawy lub herbaty.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub malinowy
    1 galaretka malinowa
    250 g mascarpone
    100 g malin
    100 g borówek amerykańskich
    1 galaretka krystaliczna
    ok. 50 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Budyniowiec z owocami i galaretką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, zagotowujemy i chwilkę gotujemy (do zgęstnienia). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę malinową w proszku i mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki w budyniu. Przykrywamy powierzchnię budyniu folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia. Do letniego budyniu dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem.
  • 2. Boki tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej posmarować rant od wewnątrz niewielką ilością masła i przykleić przycięty pasek papieru). Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, następnie połowę owoców (malin i borówek), przykrywamy pozostałym kremem i wyrównujemy powierzchnię. Na kremie układamy dekoracyjnie (lub nie - wedle uznania) pozostałe owoce, lekko wciskając je w krem. Odstawiamy do lodówki.
  • 3. Zagotowujemy 400 ml wody, rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę ostrożnie wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie odklejamy papier.

Porady

Ciasto można przygotować bezpośrednio na paterze. Wówczas rant tortownicy, wyłożony od wewnątrz papierem do pieczenia, ustawiamy bezpośrednio na paterze i przygotowujemy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto bez pieczenia -   sero-budyniowiec

To może cię zainteresować