Makowa panienka

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Makowa panienka to jeden z najpopularniejszych ciast w okresie świąteczno - noworocznym. Moim zdaniem jest to doskonała konkurencja dla klasycznych makowców czy szarlotek. W tym wypieku mamy pyszny blat makowy z kremem czekoladowym i ciastem czekoladowym.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto czekoladowe

    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    50 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    blat makowy
    100 g maku
    100 g cukru
    50 g mąki pszennej
    4 białka
    krem czekoladowy
    500 ml mleka 2%
    100 g cukru
    100 g masła
    50 g budyniu czekoladowego
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam do małej kwadratowej formy do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Studzę. Kroję na pół.

    Blat makowy: Białka ubijam na puch. Dodaję cukier. Ubijam. Dodaję mak i mąkę. Piekę około 30 minut w 170 stopniach. Studzę.

    Krem czekoladowy: 300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczam budyń i żółtka. Gotuję gęsty budyń. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaje zimny budyń. Miksuję.

    Na blacie czekoladowym smaruję połowę kremu czekoladowego. Na kremie układam blat makowy. Na blacie makowym układam pozostały krem czekoladowym. Na kremie układam drugi blat czekoladowy. Dowolnie dekoruję. Chłodzę dwie godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kakao Jajka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować