Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z biszkoptami makowymi, przełożone kremem serowym. To moje drugie takie ciasto, lecz w innej wersji. Ciasto wyszło delikatne i pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT MAKOWY: 2x:
    -5 jajek
    -2 łyżki wody
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -100 g. mielonego maku
    -50 g. kokosu
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -1 słoiczek wiśni w żelu (320g.)

    KREM SEROWY:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -sok z cytryny
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -ok. 200 ml. śmietanki 30 %

    ESY-FLORESY :
    -100 g. białej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %
    -czerwony jadalny barwnik
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto "makowa panienka" z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 1. biszkopt-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i wymieszać ale już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak i kokos. Wylać do blaszki 30x40cm. wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *C. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 2. owoce-Na biszkopcie rozsmarować żel z wiśniami.
  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem z cytryny do smaku. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 4. Przykryć drugim biszkoptem, górą do dołu. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 5. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego, polać i rozsmarować na górze ciasta. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto "Makowa Panienka" z kremem serowym 6. esy-Czekoladę rozpuścić jak polewę i zafarbować barwnikiem. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce. (można użyć połowy składników do esów, tu było za dużo)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować