Ciasto "makowa panienka" z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i wymieszać ale już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak i kokos. Wylać do blaszki 30x40cm. wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *C. Drugi upiec taki sam. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce, lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
2.owoce-Na biszkopcie rozsmarować żel z wiśniami.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, serem i sokiem z cytryny do smaku. Ubić do puszystego. Następnie dolewać trochę ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
4.Przykryć drugim biszkoptem, górą do dołu. Ciasto schłodzić.
5.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego, polać i rozsmarować na górze ciasta. Ciasto schłodzić.
6.esy-Czekoladę rozpuścić jak polewę i zafarbować barwnikiem. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać ciasto w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce. (można użyć połowy składników do esów, tu było za dużo)
Komentarze