Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa Panienka

  • wyświetlono: 24501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 0

Znacie ciasto Makowa Panienka? Ciasto makowe z malinami i kremem to warstwowe pyszności. Gwarantuję, że piękna makowa panienka zachwyci każdego i zniknie do ostatniego okruszka. To mój sprawdzony przepis.

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO MAKOWE
-5 białek
-2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu)
-3/4 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki suchego maku
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM
-1 litr mleka
-3 żółtka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki maki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-250 g masła lub margaryny



DODATKOWO
-500 g malin
-1 galaretka malinowa
-pół łyżki żelatyny
-1 i 3/4 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa Panienka

  • MAKOWE SPODY1. Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
    Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody - to będą głównie warstwy, jakie ma ciasto Makowa Panienka.
  • KREM2. KREM
    Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
    Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
    Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
  • GOTOWE CIASTO3. WARSTWA MALINOWA

    Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Makowa panienka najlepiej smakuje, aż wszystkie warstwy zastygną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makowiecciasto makoweciasto z malinamimakowa panienkaciasto z kremem i malinamiciasto makowe z malinami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami

Makowe ciast z brzoskwiniami jest...

w przekroju

Dodane przez: Ika 1961

Ciasto Makowa panienka z dekoracją z kremu...

Pomysłodawcą tego ciasta jest mój...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

Makowe ciasto z kremem czekoladowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Makowe ciasto z czekoladowym kremem

Wilgotne makowe blaty przełożone...

Makowe z kremem migdałowym

Dodane przez: alaaa

Makowe ciasto z kremem migdałowym

U mnie i zapewne u większości z...

 TORCIK MAKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM, POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI

Delikatny makowy biszkopt przełożony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE