Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa Panienka

4.42 (204 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Znacie ciasto Makowa Panienka? Ciasto makowe z malinami i kremem to warstwowe pyszności. Gwarantuję, że piękna makowa panienka zachwyci każdego i zniknie do ostatniego okruszka. To mój sprawdzony przepis.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na blaszkę 25x25cm

    CIASTO MAKOWE
    -5 białek
    -2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu)
    -3/4 szklanki mąki pszennej
    -0,5 szklanki suchego maku
    -8 łyżek oleju
    -8 łyżek wody
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    KREM
    -1 litr mleka
    -3 żółtka
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżki maki pszennej
    -3/4 szklanki cukru
    -250 g masła lub margaryny



    DODATKOWO
    -500 g malin
    -1 galaretka malinowa
    -pół łyżki żelatyny
    -1 i 3/4 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.42 (204 ocen)

Ciasto makowe z malinami i kremem - makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKOWE SPODY 1. Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
    Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody - to będą głównie warstwy, jakie ma ciasto Makowa Panienka.
  • KREM 2. KREM
    Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
    Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
    Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
    I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
  • GOTOWE CIASTO 3. WARSTWA MALINOWA

    Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Makowa panienka najlepiej smakuje, aż wszystkie warstwy zastygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować