Znacie ciasto Makowa Panienka? Ciasto makowe z malinami i kremem to warstwowe pyszności. Gwarantuję, że piękna makowa panienka zachwyci każdego i zniknie do ostatniego okruszka. To mój sprawdzony przepis.
Ciasto makowe z malinami i kremem - makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody - to będą głównie warstwy, jakie ma ciasto Makowa Panienka.
2.KREM
Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
I krem gotowy. Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
3.WARSTWA MALINOWA
Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Makowa panienka najlepiej smakuje, aż wszystkie warstwy zastygną.
Komentarze