Placek POEZJA z borówkami bez pieczenia

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolejna propozycja na ulubione ciasto w moim domu, tym razem w wersji bez pieczenia. Pyszne i efektowne ciasto które sprawdzi się na każda okazję. Jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto przygotować. Idealne połączenie biszkoptów z masą budyniową , warstwą galaretki z borówkami i masą śmietanową.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 35x25
    Masa budyniowa
    • 900 ml mleka 3,2%,
    • 3 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • ok. 330 g masła 82%,
    • 5-6 łyżek cukru (ksylitolu),
    • 2-3 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć),
    Borówki w galaretce:
    • 2 galaretki niebieskie,
    • 700m wrzątku.
    • ok. 400g borówek (mogą być mrożone),
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 3-4 łyżki cukru pudru,
    Polewa z mlekiem w proszku:
    • 100 g masła 82%,
    • ok. 50g cukru (ksylitolu),
    • 60 ml wody,
    • 120g mleka w proszku ( u mnie kokosowe),
    • 1 łyżeczka kakao,
    oraz:
    • podłużne biszkopty (ok. 24 szt),
    • wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Placek poezja z borówkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy i wylewamy na ułożone na blaszce biszkopty. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    2. Borówki w galaretce:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy borówki i dokładni mieszamy, wylewamy na masę budyniową i odstawiamy, aż galaretka całkiem stężeje.
    3. Masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na warstwę galaretki. Na masie układamy podłużne biszkopty.
    5. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dość szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować