Ciasto Makowa Panienka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto

    150g suchego maku
    100g wiórków kokosowych
    100g cukru drobnego
    100g mielonych migdałów
    8 białek
    4 żółtka

    Masa

    4 żółtka
    2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki
    ½szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    masło

    Dodatkowo

    1 konfitura wiśniowa
    1 czekolada biała
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowa panienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Białka ubić na sztywną pianę.
    Stopniowo dodawać cukier.
    Kiedy masa będzie sztywna dodajemy cukier
    Kolejno dodać żółtka.
    Wsypać mak, wiórki kokosowe, migdały
    Wszystko wymieszać

    Wylać na blachę. Piec 40minut w temperaturze 170°

    Masa

    Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka.
    Pozostałe mleko zagotować.
    Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia.
    Chwile gotować.
    Wystudzić

    Miękkie masło utrzeć na puch
    Po chwili dodajemy po 1 łyżce budyniu
    Na koniec dodać sok z cytryny.


    Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na blat biszkoptowy położyć konfiturę,a następnie masę budyniową. Przykryć drugim biszkoptem.

    W garnuszku gotujemy wodę.
    Wkładamy miskę, dodajemy czekoladę.
    Rozpuszczamy.

    Polewamy naszą Makowa Panienkę.


    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować