Łabędzi Puch, skusicie się na moją wersję? Serdecznie polecam:)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka rozm. M
60 g mąki
10 g cukru brzozowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
350 ml mleka 1,5%
200 ml wody
1 budyń waniliowy
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
1 bułka kajzerka
35 g wiórków kokosowych
15 g cukru brzozowego
Dodatkowo:
5 g wiórków kokosowych
3 łyżki dżemu winogronowego lub innego kwaśnego
Forma 23,5*23,5 cm
Ciasto łabędzi puch bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i dokończyć ubijanie.Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać.
2.Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić wzdłuż na pół.
3.Masa:
Mleko podzielić na trzy porcje: jedną – 100 ml i dwie po 50 ml. Do porcji 100 ml włożyć bułkę i zostawić do namoczenia.Gdy to nastąpi zmiksować blenderem, odłożyć na bok.
4.Pierwszą z porcji 50 ml połączyć z wodą i zagotować. Do drugiej porcji mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zmiksowaną bułkę oraz wiórki kokosowe.Zagotować stale mieszając.
5.Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu z cukrem brzozowym.Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i całość dokładnie wymieszać.
6.Składanie ciasta:
5 g wiórków kokosowych uprażyć na suchej i czystej patelni, uważać aby nie przypalić. Zdjąć z patelni i wysypać na talerz do ostygnięcia.Na paterze lub płaskim półmisku ułożyć pierwszy kawałek biszkoptu. Rozsmarować 1,5 łyżki dżemu. Następnie nałożyć i ostrożnie rozsmarować połowę kremu kokosowego. Ułożyć kolejny biszkopt, dać dżem i krem kokosowy.Obficie posypać prażonym kokosem. Smacznego!
Komentarze