Ciasto kukurydziane z wiśniami i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie zwykłe ciasto biszkoptowe z mąką kukurydzianą. Przełożone wiśniami i bitą śmietaną jest super do kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr. 22 cm
    Składniki ciasto:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru(u mnie pojemność szklanki 250 ml)
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masło do formy
    Nadzienie:
    1 szklanka dżemu wiśniowego
    ½ l wydrylowanych wiśni z sokiem
    1 łyżka cukru
    1 galaretka wiśniowa
    330 ml śmietanki 30%
    2 zagęstniki do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    1 czekolada deserowa
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kukurydziane z wiśniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: tortownicę natłuścić masłem, odstawić. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp.180 stopni.
    Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, każdy posmarować cienko dżemem wiśniowym.
    Sok z wiśni odlać, zagotować, dodać 1 czubatą łyżkę cukru, galaretkę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Dodać wydrylowane wiśnie, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia.
    Śmietanę ubijać na średnich obrotach, następnie dodać wymieszane składniki sypkie, ubijać do sztywności śmietany. Na spodni blat wylać połowę śmietany, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć 2/3 wiśni z sokiem, przykryć ostatnim blatem, wyłożyć śmietanę. Wyrównać, schłodzić kilka minut. Następnie wyłożyć dekoracyjnie pozostałe wiśnie z sokiem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Czekoladę, 2 łyżki wody i kakao, podgrzać do połączenia się składników, przestudzić , polać ciasto. Ponownie schłodzić.

Porady

1. blaty ciasta można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana Śmietana Wiśnie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować