Ciasto kukurydziane z wiśniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: tortownicę natłuścić masłem, odstawić. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wylać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temp.180 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, każdy posmarować cienko dżemem wiśniowym.
Sok z wiśni odlać, zagotować, dodać 1 czubatą łyżkę cukru, galaretkę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Dodać wydrylowane wiśnie, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia i lekkiego tężenia.
Śmietanę ubijać na średnich obrotach, następnie dodać wymieszane składniki sypkie, ubijać do sztywności śmietany. Na spodni blat wylać połowę śmietany, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Następnie wyłożyć 2/3 wiśni z sokiem, przykryć ostatnim blatem, wyłożyć śmietanę. Wyrównać, schłodzić kilka minut. Następnie wyłożyć dekoracyjnie pozostałe wiśnie z sokiem. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Czekoladę, 2 łyżki wody i kakao, podgrzać do połączenia się składników, przestudzić , polać ciasto. Ponownie schłodzić.
Komentarze