Ciasto z wiśniami i Oreo

3.54 (24 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą śmietanową z dodatkiem smacznych ciastek Oreo, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą i wiśniami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 6 całych jajek
    • 6 łyżek mąki pszennej
    • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szk. cukru
    • 1 łyżka kakao
    Składniki na masę:
    • 990 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki żelatyny
    • 1 opakowanie ciastek Oreo
    • ½ szk. cukru pudru
    Składniki na polewę
    • 160 g czekolady mlecznej
    • 1 szk. śmietany 30%
    Składniki dodatkowe:
    • ½ kg wiśni bez pestek lub 2 opakowania wiśni mrożonych
Wystaw ocenę:

3.54 (24 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z wiśniami i oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na połowę.
  • masa 2. Sposób przygotowania masy:
    Śmietany ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder oraz żelatynę wcześniej namoczoną.
    Ciastka kruszymy i łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając łyżką.
  • polewa 3. Sposób przygotowania polewy:
    Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada.
  • wiśnie 4. Przekładanie warstw ciasta:
    Najpierw układamy połowę ciemnego biszkoptu, następnie układamy połowę wiśni i polewamy masą śmietanową z ciastkami Oreo.
  • polewa 5. Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu i ponownie układamy wiśnie.
    Wiśnie polewamy polewą czekoladową.
    Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  • ciasto 6. Gotowe.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować