Ciasto kruche z agrestem i kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-
Po 5 białek, odłożyć do osobnych misek.Żółtka razem z masłem ,cukrem zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksować i rozsmarować na dwie blaszki o wymiarach 34X38 wyłożonych papierem do pieczenia.
beza-Białka z jednej miski, ubić ze szczyptą soli potem cukrem na sztywną piane.Wmieszać przesiany budyń i wyłożyć na surowe ciasto.
Piec w 175 * od 25-30 min.Po upieczeniu, nożem przeciągnąć od spodu przy papierze.Jak ostygnie to ułożyć z powrotem do blaszki z czystym papierem.
2.Drugą blachę upiec tak samo z tym ,że przed pieczeniem posypać płatkami migdałowymi.Jak migdały mocno brązowieją, to przykryć papierem do pieczenia.
3.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem z serkiem, potem fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Rozsmarować na placek bez migdałów.
4.owoce- Agrest umyć, odszypułkować i na chwilkę wrzucić do mocno posłodzonego wrzątku. Jak tylko kolor zmienią to wybrać cedzakiem, żeby za mocno nie rozgotował się. Ostudzony rozrzucić na kremie.
5.polewa-Czekolady rozpuścić nad parą i polać placek w esy-floresy.
Komentarze