CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma kruchymi z bezą plackami. Ciasto przełożone kremem z mascarpone, posypane agrestem. Ciasto bardzo pyszne, rodzina je uwielbia.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    -10 żółtek (białka rozdzielić do 2 miseczek)
    -150 g.cukru
    -250 g.masła
    -350 g.mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    beza na 1 blaszkę:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -1/2 budyniu śmietankowego
    -1/3 szklanki oleju

    beza na 2 blaszkę:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -1/2 budyniu śmietankowego
    -1/3 szklanki oleju
    -50 g. płatków migdałowych

    krem mascarpone:
    -500 g. serka mascarpone
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -2 śmietan-fix
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    owoce:
    -1 l. zaparzonego agrestu

    polewa:
    -50 g. mlecznej czekolady
    -20 g. białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto kruche z agrestem i kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE 1. ciasto-
    Po 5 białek, odłożyć do osobnych misek.Żółtka razem z masłem ,cukrem zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksować i rozsmarować na dwie blaszki o wymiarach 34X38 wyłożonych papierem do pieczenia.
    beza-Białka z jednej miski, ubić ze szczyptą soli potem cukrem na sztywną piane.Wmieszać przesiany budyń i wyłożyć na surowe ciasto.
    Piec w 175 * od 25-30 min.Po upieczeniu, nożem przeciągnąć od spodu przy papierze.Jak ostygnie to ułożyć z powrotem do blaszki z czystym papierem.
  • CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE 2. Drugą blachę upiec tak samo z tym ,że przed pieczeniem posypać płatkami migdałowymi.Jak migdały mocno brązowieją, to przykryć papierem do pieczenia.
  • CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE 3. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem z serkiem, potem fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Rozsmarować na placek bez migdałów.
  • CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE 4. owoce- Agrest umyć, odszypułkować i na chwilkę wrzucić do mocno posłodzonego wrzątku. Jak tylko kolor zmienią to wybrać cedzakiem, żeby za mocno nie rozgotował się. Ostudzony rozrzucić na kremie.
  • CIASTO KRUCHE Z AGRESTEM I KREMEM Z MASCARPONE 5. polewa-Czekolady rozpuścić nad parą i polać placek w esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto z agrestem

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto z agrestem

RedakcjaPP Jest pyszne. To nagroda za czas włożony w jego przygotowanie. 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować