Letni wypiek z owocami. Tym razem kruche ciasto na krupczatce z budyniową pianką i agrestem. Do tego ciasta również pasują różne owoce więc ciasto idealne na lato.
Ciasto kruche z pianką i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Agrest umyć i obrać.
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić w misie miksera i za pomocą końcówki do ciast ucieranych zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta włożyć na około pół godziny do zamrażarki. Blachę o wymiarach 40*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć dwie części ciasta. Włożyć formę z ciastem do lodówki na czas oczekiwania na ciasto z zamrażarki.
Po wyjęciu ciasto z lodówki nakłuć widelcem. Posypać agrestem.
Z białek i cukru ubić sztywną bezę. Na końcu wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Budyniową piankę rozsmarować na agreście. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach posypując po całej powierzchni pianki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut.
Po upieczeniu ostudzić. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze