Ciasto kruche - podstawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki (oprócz kakao) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
2.Ciasto wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki". Piec 30 minut w 160 st C.
3.Można dać 2 szklanki mąki krupczatki i 1 szklankę mąki pszennej (im więcej krupczatki tym bardziej ciasto będzie sypkie, piaskowe)
Jeżeli chcemy zrobić tartę ciasto robimy z połowy porcji. Do ciasta na tartę wytrawną nie dodajemy cukru.
Ciasto można zrobić bez kakao (będzie całe białe).
Gdy do ciasta dodamy 2 łyżki kakao będziemy mieli ciemne ciasto.
Jak widać kombinacji jest wiele. Najważniejsze podstawowe ciasto a dalej każdy robi pod swoje potrzeby.
Komentarze