Ciasto kruche - podstawowe

4.5 (195 ocen)

Proste w wykonaniu. Na placek, do tarty, pod sernik - ma wiele zastosowań

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    3 szklanki mąki krupczatki
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche - podstawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) dać do miski i dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zostawić a do drugiej dodać kakao.
  • 2. Ciasto wyłożyć na blaszkę tworząc "łatki". Piec 30 minut w 160 st C.
  • 3. Można dać 2 szklanki mąki krupczatki i 1 szklankę mąki pszennej (im więcej krupczatki tym bardziej ciasto będzie sypkie, piaskowe)
    Jeżeli chcemy zrobić tartę ciasto robimy z połowy porcji. Do ciasta na tartę wytrawną nie dodajemy cukru.
    Ciasto można zrobić bez kakao (będzie całe białe).
    Gdy do ciasta dodamy 2 łyżki kakao będziemy mieli ciemne ciasto.
    Jak widać kombinacji jest wiele. Najważniejsze podstawowe ciasto a dalej każdy robi pod swoje potrzeby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować