Ciasto kokosowo- kawowe

0 (0 ocen)

Kiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy.

Składniki:

  • Na blachę 24x36cm:

    Biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 duża łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    2 placki kokosowe:
    14 białek
    2 szklanki cukru pudru
    400g wiórek kokosowych
    2 szczypty soli

    Masa kawowa:
    5 żółtek
    1 jajko
    150g cukru pudru
    330g margaryny np Palma
    3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej, rozmieszane w 2 łyżkach wody
    1 mały kieliszek spirytusu

    Ponadto:
    2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
    2 galaretki pomarańczowe, ewentualnie truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Placek Desery Kawy

Ciasto kokosowo- kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i pozostawiamy do lekkiego stężenia.

    Biszkopt ciemny:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. Dodajemy cukier oraz żółtka, nadal ubijamy. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy przesiane przez siteczko mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników, powoli drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i pieczemy ok 25 minut w temp. 180 st C. (Do suchego patyczka)
  • Pieczemy placki kokosowe 2. Placki kokosowe:
    Składniki rozdzielamy na 2 placki. Najpierw ubijamy 7 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 30 minut w temp 180st C. To samo robimy z drugą porcją składników.
  • Masa kawowa 3. Masa kawowa:
    Masło utrzeć do białości, najlepiej drewnianą pałką. W kąpieli wodnej roztrzepać żółtka i jajko, dodać cukier i ubijać trzepaczką, aż się całkowicie rozpuści, następnie dodać rozpuszczoną kawę. Masy nie możemy zagotować! Gorącą przekładamy do miski z zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus.
    Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje.
  • Ciasto kokosowo- kawowe 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka

    Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka z masy kawowej, by nam później nie zostały kolejne do zużycia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Kawa Kokos Galaretka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ciasto

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kokosowo-kawowe ciasto

Anyzkowo pyszne połączenie ! 60 min

To może cię zainteresować