Ciasto kawowe ''Kawuś"

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Wspaniałe połączenie biszkoptu kawowego z masą budyniową, delicjami i cudowną nutką pianki cappuccino posypanej wiórkami gorzkiej czekolady.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Biszkopt kawowy
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszenne
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 duża łyżka kakao
    2 łyżki świeżo zmielonej kawy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
    1/2 szklanki cukru pudru
    25 dkg masła 82%

    Pianka cappuccino
    2 szklanki mleka
    2 opakowania bitej śmietany w proszku
    75 gram kawy cappuccino w proszku
    3 łyżki żelatyny
    2 opakowania ciastek delicji pomarańczowych

    Dodatkowo
    Tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Kawy

Ciasto kawowe ''kawuś" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawuś 1. Biszkopt kawowy:
    Z białek ubić pianę wsypać cukier i dalej ubijać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem i kawą. Piec w temp. 180 stopni przez ok 20 minut. Wystudzić ściągnąć górę z biszkoptu.
  • Kawuś 2. Budyń ugotować w 2 szklankach mleka, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając przestudzony budyń.
  • Kawuś 3. Masę budyniową przekładamy na biszkopt kawowy, układamy delicje.
  • Kawuś 4. Pianka cappuccino:
    Śmietanę w proszku ubić z mlekiem, dodać cappuccino i rozpuszczoną żelatynę, wylać masę na delicje. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce i posypać po piance cappuccino.

Porady

Biszkopt kawowy możemy dodatkowo nasączyć świeżo zaparzoną kawą z dodatkiem cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować