Takie ucierane ciasto robi się ino mig i ino mig znika z talerzy :)
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
125 g masła
130 g cukru drobnego
2 jajka
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g wiórków kokosowych
120 g śmietany 18 %
ok 500 g śliwek
cukier puder
sok z cytryny
3 łyżki amaretto
Ciasto kokosowe ze śliwkami w lukrze z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło dobrze spienić. Dodawać cukier stopniowo i w dalszym ciągu ucierać. Dodawać po jednym jajku. Ucierać. Teraz stopniowo mąka pszenna z proszkiem do pieczenia, śmietana i wiórki.
Ciasto przełożyć do foremki 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyć śliwki pozbawione pestek. Polecam układanie połówek śliwek bokiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min.
Wystudzić ciasto na kratce.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i zrobić lukier. Dodać jeszcze alkohol. Dla dzieci bez alkoholu.
Polukrować ciasto. Można zajadać.
Smacznego
Komentarze