Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką

4.44 (179 ocen)

  • 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Idealnie puszyste i wilgotne ciacho, a do tego slodko-kwaśne renklody i chrupiąca kruszonka. Ciasto idealne, gdy nie za bardzo ciasta Ci wychodzą-to wyjdzie na pewno. Idealne gdy nie masz czasu-czas przygotowania to tylko 10 minut. Idealne bo można upiec z innymi owocami, wyjdzie z każdymi. No i dodatkowo to meeega tanie ciacho.

  • 10 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki (poj.250ml)
    400 g kefiru
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka L
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat pomarańczowy

    Na kruszonkę:
    8 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    2 łyżki masła

    Ponad to:
    Ok.40 szt śliwek renklod
Wystaw ocenę:

4.44 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Ciasto

Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kefirowe ze sliwkami i kruszonką 1. Sliwki umyć, przekroić na pół o wyjąć pestki.Cukier zmiksować z jajkami, nastepnie dodać olej, kefir, proszek do pieczenia, mąkę i aeomat i ponownie zmiksować. Wylać na blaszkę 25x25 cm wyłożoną papierem. Składniki na kruszonkę wymieszać szybko- konsystencja ma przypominac mokry piasek. Sliwki ułożyć na ciescie, posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 45 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować