Ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.5 (147 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Ciasto jest miękkie w konsystencji, słodkie w sam raz, przyjemnie kwaskowe od śliwek, a kruszonka to kropka nad 'i'.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g margaryny
    4 duże jajka
    2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru

    Śliwki węgierki

    80g mąki
    80g cukru
    80g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, wystudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i margarynę. Wymieszać mikserem ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane połówki śliwek – skórką do ciasta.
    Składniki na kruszonkę rozetrzeć dłońmi w osobnej miseczce. Następnie posypać nią ciasto.
    Ciasto piec w 160 stopniach 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

szklanka o pojemności 250 ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować